Το μυστικό της μακροβιότητας των προσόψεων σκούρων αποχρώσεων
star_border

Το μυστικό της μακροβιότητας των προσόψεων σκούρων αποχρώσεων

Τα έντονα χρώματα αποτελούν μια τάση που αποτελεί πραγματική πρόκληση για τους παραγωγούς υλικών. Με τη Baumit μπορείτε τώρα να συνδυάσετε τις πολύχρωμες ιδέες ενός αρχιτέκτονα, σχεδιαστή ή επενδυτή πληρώντας υψηλές απαιτήσεις στην αποδοτικότητα και την ποιότητα ενός υλικού μακράς ζωής.

Για ποιο λόγο συμβαίνει η υπερθέρμανση των προσόψεων

Οι σκούρες αποχρώσεις προσελκύουν μεγάλη ηλιακή ακτινοβολία, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται το φαινόμενο της ανεπιθύμητης υπερθέρμανσης της επιφάνειας. Οι βαφές συνήθως χαρακτηρίζονται από έναν συντελεστή ανάκλασης φωτός HBW. Φανταστείτε ότι το λευκό χρώμα έχει τιμή HBW 100, αυτό σημαίνει ότι το 100% του φωτός αντανακλάται. Αντίθετα, το μαύρο χρώμα απορροφά όλο το φως, οπότε έχει τιμή ανάκλασης 0. Με τον τρόπο αυτό η απορροφώμενη ηλιακή ακτινοβολία παράγει θερμότητα στην επιφάνεια.

Το θερμομονωτικό προστατεύει το σπίτι και έτσι η θερμότητα δε διαρρέει στο εξωτερικό. Από την άλλη πλευρά, εμποδίζει την ηλιακή ενέργεια να εισέλθει στο εσωτερικό.

Έτσι, σε μία λεπτή στρώση περίπου 5 χιλιοστών, που δημιουργείται από μία στρώση συγκολλητικού κονιάματος με γάζα και σοβά πρόσοψης, έρχεται σε υπερθέρμανση και αύξηση της θερμοκρασίας, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε φθορά του σοβά και στην εμφάνιση ρηγματώσεων.

Πώς «δροσίζουμε» την πρόσοψη

Λάβαμε βοήθεια από τους παραγωγούς χρωστικών ουσιών (πιγμέντων), οι οποίοι εισήγαγαν στην αγορά ειδικές, με ψυκτική δράση χρωστικές ουσίες, οι οποίες απορροφούν πολύ λιγότερη ηλιακή ακτινοβολία από το ηλιακό φως και η επιφάνεια τους είναι πιο δροσερή.

Πώς το πέτυχαν αυτό;
Η ηλιακή ακτινοβολία αποτελείται από έναν αριθμό στοιχείων. Με τα μάτια μας, αντιλαμβανόμαστε μόνο το ορατό μέρος του φωτός. Ωστόσο, οι παραγωγοί ελκύονταν κυρίως από το υπέρυθρο μέρος του, το οποίο δημιουργεί θερμότητα. Μετά από έρευνα αρκετών ετών, κατάφεραν να αναπτύξουν χρωστικές ουσίες (πιγμέντα), οι οποίες είναι ικανές να αντανακλούν μεγαλύτερη ενέργεια του ηλιακού φωτός, ιδιαίτερα τα θερμικά του στοιχεία.

Επιχρίσματα και βαφές πρόσοψης της Baumit

Οι χρωστικές της νέας γενιάς χρησιμοποιούνται επίσης στους σοβάδες και στις βαφές της Baumit. Για καλύτερο προσανατολισμό, οι αποχρώσεις άρχισαν να σημαίνονται με τον συντελεστή TSR, ο οποίος αντικατέστησε το αρχικό HBW. Το TSR είναι ο συντελεστής συνολικής ανάκλασης του ηλιακού φωτός, ο οποίος χαρακτηρίζει την ικανότητα της πρόσοψης να αντανακλά όλα τα στοιχεία της ηλιακής ακτινοβολίας.

Μελέτες και εμπειρία έχουν αποδείξει ότι με τη χρήση χρωστικών με ψυκτική δράση μπορείτε να καταφέρετε μείωση της θερμοκρασίας της επιφάνειας πάνω από 10 ° C. Αυτό επηρεάζει επίσης τη θερμοκρασία του αέρα του περιβάλλοντος, που δεν θερμαίνεται τόσο πολύ από την ακτινοβολούμενη θερμότητα.

Απλούστεροι κανόνες

Κατά την επιλογή της βαφής ενός σπιτιού, θα μπορείτε εύκολα να προσανατολιστείτε. Για προσόψεις με θερμομόνωση, ισχύουν απλοί κανόνες. Για μία κοινή θερμομόνωση, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όλες τις αποχρώσεις με TSR μεγαλύτερο από 25, χωρίς περιορισμούς.

Αλλά τι γίνεται με τις πιο σκούρες αποχρώσεις?

Και σε τούτη την περίπτωση, δε θα υποβληθείτε σε περιορισμούς στον σχεδιασμό. Απλά πρέπει να λάβετε υπόψη σας ένα υψηλότερο κόστος για τη σωστή επιλογή του υλικού και την εφαρμογή του. Επίσης σε αυτή την περίπτωση, το μονωτικό δεν παίζει κανένα ρόλο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ορυκτοβάμβακα καθώς και πολυστερίνη.

Απλά πρέπει να εφαρμόσετε στο μονωτικό διπλή ενισχυτική στρώση μέσω ενός ελαστικού συγκολλητικού υλικού ή να εφαρμόσετε μία στρώση με ειδικό συγκολλητικό υλικό ενισχυμένο με ίνες. Σε αυτή την περίπτωση επιτυγχάνετε μία πρόσοψη που να αντέχει σε μηχανικές φθορές.

Tmavé fasády

Εφαρμογή ενισχυτικής στρώσης θερμομόνωσης κάτω από επιφάνειες βαμμένες σε σκούρα απόχρωση με τιμή αντανακλαστικότητας στην ηλιακή ακτινοβολία TSR < 20

Θερμομόνωση Baumit open
Διπλή ενισχυτική στρώση: 2x (Baumit openContact + openTex).
Συνολικό πάχος της ενισχυτικής στρώσης: 5 - 6 mm.

Θερμομόνωση Baumit Star EPS
1η Εναλλακτική λύση: Διπλή ενισχυτική στρώση: 2x (Baumit StarContact Λευκό εναλλακτικά StarContact + StarTex). Συνολικό πάχος της ενισχυτικής στρώσης: 5 - 6 mm.

2η Εναλλακτική λύση: Πρότυπη ενισχυτική στρώση: 1x Baumit StarContact Forte + StarTex. Συνολικό πάχος της ενισχυτικής στρώσης: 5 - 8 mm.

Θερμομόνωση Baumit Power
Πρότυπη ενισχυτική στρώση: 1x Baumit PowerFlex + StarTex. Συνολικό πάχος της ενισχυτικής στρώσης: 3 - 4 mm.

Θερμομόνωση Baumit Star Mineral
Διπλή ενισχυτική στρώση: 2x (Baumit StarContact Λευκό εναλλακτικά StarContact + StarTex). Συνολικό πάχος της ενισχυτικής στρώσης: 6 - 7 mm.

Tmavá fasáda