Πώς μπορεί το φως να καθαρίζει την πρόσοψή σας;
star_border

Πώς μπορεί το φως να καθαρίζει την πρόσοψή σας;

  • Για μακροπρόθεσμο καθαρισμό νέων αλλά και παλαιότερων προσόψεων
  • Αποδεδειγμένη επιτυχία με εμπειρία από το έτος 2007
  • Προστατεύει ενάντια στην ανάπτυξη μικροοργανισμών που βασίζεται σε φαινόμενο της φυσικής

Επιλέγοντας την τελική επικάλυψη της πρόσοψής μας δεν πρέπει να σκεφτόμαστε μόνο την τιμή. Μία από τις σημαντικές παραμέτρους που πρέπει να μας απασχολεί είναι η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα και η μακροπρόθεσμη καθαριότητα της πρόσοψης.

Μακροπρόθεσμα καθαρή πρόσοψη

Inovačné centrum Wopfing

Η πρόσοψη του κτιρίου δεν πρέπει μόνο να πληροί τις βασικές προδιαγραφές, όπως για παράδειγμα την προστασία ενάντια στο κρύο, το θόρυβο, την υγρασία, αλλά επίσης πρέπει να προσαρμόζεται και στις αισθητικές και οπτικές απαιτήσεις. Λειτουργεί όπως ακριβώς η επιδερμίδα μας που είναι εκτεθειμένη και υπόκειται σε ποικίλες επιρροές του εξωτερικού περιβάλλοντος. Εξαιτίας αυτών των συνθηκών, η πρόσοψη αργά ή γρήγορα οδηγείται στη ρύπανσή του.

Με το έργο «Επεξεργασία για καθαρή επιφάνεια» (Clean surface treatment), εμβαθύνουμε και φτάνουμε σε μία πιο μικροσκοπική διάσταση, το οποίο σημαίνει ότι ερευνούμε τα μικρότερα σωματίδια των ατόμων και των μορίων. Τα βασικά στοιχεία αυτής της τεχνολογίας είναι τα νανοστοιχεία (ένα από αυτά είναι μικρότερο από 100 nm). Επίσης η προδιαγεγραμμένη σύνθεση - παραγωγή των υλικών σε ατομική κλίμακα χρησιμοποιώντας αποτελεσματικά αυτή την ειδική τεχνολογία αυτής της τόσο μικρής κλίμακας, ανοίγει πολλαπλές νέες δυνατότητες σχεδόν σε όλα τα πεδία των φυσικών επιστημών, όπως τα Ενεργειακά (energetics), την Τεχνολογία Πληροφοριών (ΙΤ), την Ιατρική ή τη Φαρμακευτική. Οι νανοτεχνολογίες επίσης δίνουν τη δυνατότητα σχεδιασμού και ανάπτυξης νέων υλικών για τις κατασκευές και τη δυνατότητα βελτίωσης των υφιστάμενων υλικών. Τα νανοστοιχεία δεν είναι ορατά · εντούτοις, μπορούμε να έχουμε αποδείξεις της ύπαρξής τους μέσω των αποδεδειγμένα καινοτομικών, πιο αποτελεσματικών και πιο βιώσιμων λύσεών τους, οι οποίες λύσεις εφαρμόζονται ακόμη όλο και περισσότερο στο χώρο της κατασκευής.

Νανοτεχνολογία

Η Νανοτεχνολογία έχει ως αντικείμενο τη δημιουργία, έρευνα και αξιοποίηση εξαιρετικά μικρών δομών. Η λέξη «nano» προέρχεται από την ελληνική γλώσσα «νάνο» και νάνος σημαίνει πολύ κοντό και μικρού μεγέθους ον. Οι ειδικοί και τα μέσα ενημέρωσης σημειώνουν ότι η νανοτεχνολογία είναι η τεχνολογία - κλειδί του 21ου αιώνα. Το μότο τους είναι "getting smaller, faster and faster" («μικραίνει όλο και περισσότερο, όλο και σε πιο γρήγορους ρυθμούς»), αντί για "higher, still further" («πιο ψηλά, ακόμη πιο μακριά»).

Ένα nanometer (nm = 1 εκατομμυριοστό του χιλιοστού) αντιστοιχεί σε περίπου ένα δέκατο τοις χιλίοις του πάχους μίας ανθρώπινης τρίχας μαλλιών, άρα βρισκόμαστε ήδη στα ελάχιστου μεγέθους σωματίδια της δομής των ατόμων και των μορίων. Τα βασικά στοιχεία αυτής της τεχνολογίας είναι τα νανοστοιχεία (ένα από αυτά είναι μικρότερο από 100 nm). Η προδιαγεγραμμένη σύνθεση των υλικών σε ατομική κλίμακα, όπως επίσης η χρήση ειδικών φαινομένων που συμβαίνουν σε αυτή την τόσο μικρή κλίμακα, ανοίγει πολλαπλές νέες δυνατότητες σχεδόν σε όλα τα πεδία των φυσικών επιστημών, όπως τα Ενεργειακά, το Περιβάλλον, την Τεχνολογία Πληροφοριών (ΙΤ), την Ιατρική ή τη Φαρμακευτική.

Οι νανοτεχνολογίες επίσης δίνουν τη δυνατότητα σχεδιασμού και ανάπτυξης νέων υλικών για τις κατασκευές και τη βελτίωση των υφιστάμενων υλικών. Τα νανοστοιχεία δεν είναι ορατά, αλλά μπορούμε να καταγράψουμε τα αποτελέσματα της δράσης τους με τον πιο θετικό τρόπο, μέσω των καινοτομικών, υψηλότερης ποιότητας, πιο αποτελεσματικών και πιο βιώσιμων λύσεων, οι οποίες λύσεις εφαρμόζονται ακόμη όλο και περισσότερο στο χώρο της κατασκευής

Bežná štruktúra omietky pod mikroskopom

Η διαμορφωμένη επιφάνεια ενός κοινού επιχρίσματος δημιουργεί τις συνθήκες εγκατάστασης σκόνης, η οποία συμβάλλει στη δημιουργία διαφόρων μικροοργανισμών.

Štruktúra Nanopor omietky pod mikroskopom

Η μικροσκοπικά λεία επιφάνεια προστατεύει την πρόσοψη από τη συσσώρευση ρύπων και είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη μίας καθαρής όψης.

Η επιφάνεια του Baumit Nanopor Top είναι μικροσκοπικά λεία και έχει τη λεγόμενη «nanoporous» (μηδενικού πορώδους) δομή. Αυτοί οι «νανοπόροι» είναι πάρα πολύ μικροί και γι’ αυτό εμποδίζουν την εγκατάσταση ρύπων ανόργανων σωματιδίων πάνω στην επιφάνεια. Επιπλέον, η χαμηλή ηλεκτροστατική φόρτιση δεν προσελκύει ρύπους και επομένως επιτρέπει στην πρόσοψη να είναι πιο αποτελεσματικά ανθεκτική στη ρύπανση. Υπό την επήρεια των καιρικών συνθηκών (όπως για παράδειγμα του αέρα, της βροχής, του χιονιού, της επιρροής της υπεριώδους ακτινοβολίας και των θερμικών μεταβολών) εκλύονται ρύποι από την πρόσοψη. Χάρις την αυτοκαθαριζόμενη ιδιότητά της, η πρόσοψη παραμένει φυσικά καθαρή και σταθερά όμορφη.

Το Nanopor στο μικροσκόπιο

Τα υψηλού βαθμού υδρόφοβα επιχρίσματα αξιοποιούν την επιρροή της υψηλής επιφανειακής τάσης στο σταγονίδιο, το οποίο μοιάζει με μία μικρή μπάλα και έχει μικρή επαφή με την επιφάνεια του επιχρίσματος. Η πρόσοψη πλένεται με γρήγορη εκτόξευση νερού, αλλά όχι απάνεμες υψηλής ξηρότητας περιοχές (που παρουσιάζουν το φαινόμενο rain shadow) – κάτω από τα μπαλκόνια, σε γείσα και σε προεξοχές.

Το Baumit Nanopor Top, χάρις της λεπτής υδροφιλικής του στρώσης πάνω στην επιφάνεια της επικάλυψης, λειτουργεί με άλλες αρχές. Περιέχει νανοπόρους οι οποίοι απορροφούν υγρασία και μειώνουν την επιφανειακή τάση σε μία σταγόνα νερού. Αυτό το νερό εισχωρεί μέσα στο άνω στρώμα του επιχρίσματος και με επαναλαμβανόμενη εξάτμιση ασκεί πίεση στους συσσωρευμένους ρύπους στο επίχρισμα. Οι νανοπόροι είναι ενεργοί στο να δημιουργούν τις βέλτιστες συνθήκες υγρασίας όχι μόνο σε επαφή με το νερό της βροχής, αλλά και σε επαφή με την υγρασία το αέρα.

Hydrofóbny povrch omietky

Μία σταγόνα νερού πάνω σε μία υδρόφοβη επιφάνεια ενός κοινού επιχρίσματος.

Hydrofóbny povrch omietky

Μία σταγόνα πάνω σε μία υδρόφιλη επιφάνεια του επιχρίσματος Baumit NanoporTop.

Πώς λειτουργεί;

Čistenie fasády_krok 1
Čistenie fasády_krok 2
Čistenie fasády_krok 3

Ενεργοποίηση της φωτοκατάλυσης

Η φωτοκατάλυση είναι μία διαδικασία χημικής αποσύνθεσης οργανικών ουσιών παρουσία φυσικού φωτισμού. Για να πραγματοποιηθεί αυτή η αντίδραση, στη δομή της ουσίας πρέπει να δημιουργηθεί ένας καταλύτης με διοξείδιο του Τιτανίου (TiO2), το οποίο ενεργοποιείται από τη δράση της υπεριώδους ακτινοβολίας. Χάρις ενός νέου φωτοκαταλύτη και τη μοναδική ισχύ του φωτός, τώρα το Baumit Nanopor κατέχει μία νέα μακράν ειδικά αποτελεσματική αυτοκαθαριστική ιδιότητα για εκθαμβωτική, όμορφη και βιώσιμη πρόσοψη.

Διασπορά των ρύπων


Εάν εφαρμόσουμε αυτή τη διαδικασία της φωτοκατάλυσης στα επιχρίσματα και της βαφές, τότε με τη βοήθεια της φωτοκατάλυσης επιτυγχάνεται η αποσύνθεση των ρύπων, οι οποίοι έχουν καταφέρει να εγκατασταθούν στην επιφάνειά τους. Ένας σημαντικός παράγοντας είναι επίσης ότι τα βακτήρια, οι πρασινίλες (άλγη), οι μύκητες και άλλοι μικροβιακοί οργανισμοί υποβαθμίζονται υπό την επήρεια της φωτοκατάλυσης!

Καθαρισμός πρόσοψης


Οι ρύποι και οι πρασινίλες (άλγη) παραμένουν στην επιφάνεια της πρόσοψης σε ανενεργή μορφή, απ’ όπου απομακρύνονται με την παρουσία της βροχής, της υγρασίας, του ήλιου και του ανέμου. Με αυτό τον τρόπο οι καιρικές συνθήκες ασταμάτητα βοηθούν στο να διατηρείται η πρόσοψη καθαρή. Η κοινή προετοιμασία της επιφάνειας βασίζεται σε χημικά μέσα, και αυτές οι ουσίες σταδιακά απομακρύνονται από την επιφάνεια, με αποτέλεσμα να μειώνεται η αποτελεσματικότητά της. Η νέα μοναδική μέθοδος προστασίας ενάντια στους οργανικούς ρύπους βασισμένη στην φωτοκατάλυση είναι βιώσιμη από την άποψη της περιβαλλοντικής προστασίας και συγχρόνως είναι μία εγγύηση για μία μακροπρόθεσμα καθαρή πρόσοψη με την ελάχιστη συντήρηση και απαιτήσεις ανανέωσης κατά τη διάρκεια της ζωής της.

Επενδύοντας στο μέλλον

Η Baumit έχει δημιουργήσει υψηλής ποιότητας, ανθεκτικά, μακρόβια συστήματα πρόσοψης κατά τη διάρκεια δεκαετούς ανάπτυξης. Στην πρόσοψη όμως υπάρχει συνεχής ρύπανση και καιρικά φαινόμενα και η εμφάνισή της αλλάζει με το πέρας των χρόνων. Για να επιτύχουμε μία όμορφη εμφάνιση του κτιρίου, είναι απαραίτητο μετά από λίγα χρόνια η πρόσοψη να φρεσκαριστεί, να εφαρμοστεί τουλάχιστον μία νέα βαφή, το οποίο βέβαια απαιτεί και το ανάλογο κόστος (όπως υλικά, εργατικά, σκαλωσιά).

Χάρις τις εξαιρετικές ιδιότητες του Baumit NanoporTop, η πρόσοψη παραμένει σχεδόν διπλά κατά το δυνατό καθαρή και όμορφη, εξοικονομώντας το κόστος συντήρησης και τις νέες επιχρίσεις. Στην περίπτωση ανακαίνισης πρόσοψης, η πρόσοψη με το Baumit NanoporColor είναι η ιδανική λύση αποκατάστασης της επιφάνειας με παλαιά θερμομονωτικά συστήματα σοβάδων, ειδικά στην περίπτωση ρύπανσης της επιφανείας από μικροοργανισμούς.