Πώς πραγματοποιήθηκε η έρευνα για υγιή προϊόντα (“Healthy Living”)
star_border

Πώς πραγματοποιήθηκε η έρευνα για την Υγιεινή Διαβίωση (Healthy Living)

Η ποιότητα του εσωτερικού αέρα γίνεται όλο και περισσότερο σημαντική και τα δομικά υλικά έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην ποιότητά του. Γι’ αυτό τo λόγο η Baumit ξεκίνησε το project Healthy Living, για να ερευνήσει την επιρροή των υλικών στην ευημερία και την υγεία των κατοίκων τους. Στο Wopfing της Αυστρίας δημιουργήθηκε το μεγαλύτερο ερευνητικό πάρκο στην Ευρώπη για να συγκρίνει τα δομικά υλικά. 
Μετά από πολλά χρόνια εντατικής έρευνας, αναλύοντας και αξιολογώντας εκατομμύρια δεδομένα, είναι σαφές ότι οι κατασκευαστικές μεθόδοι και τα δομικά υλικά έχουν συμαντική επίπτωση στην υγεία και την ποιότητα της ζωής μας. Ανεξάρτητα από τον τύπο αρχιτεκτονικής που θα επιλέξετε κατά την οικοδόμηση ενός σπιτιού, όλα τα σπίτια έχουν ένα κοινό σημείο. Προκειμένου να δημιουργηθεί ένα υγιεινό κτίριο, πρέπει να ληφθούν υπ' όψιν τα παρακάτω στοιχεία:
ΠΡΩΤΑ Η ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΣΗ - Προστασία και θαλπωρή
ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ - Φυσική και υγιεινή διαβίωση 
Η ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ ΜΕΤΡΑΕΙ - Ασφάλεια και προστασία 

«Θέλουμε όλοι οι άνθρωποι να απολαμβάνουν ένα υγιεινό, ενεργειακά αποδοτικό και όμορφο περιβάλλον διαβίωσης». Robert Schmid, ιδιοκτήτης της Baumit.

Ίδιες συνθήκες

Σε μια τοποθεσια δίπλα στο κέντρο καινοτομίας Friedrich Schmid στην Αυστρία, υπάρχουν σήμερα 13 σπίτια, δομημένα με διαφορετικές κατασκευαστικές μεθόδους - σκυρόδεμα, τούβλα, ξύλο επενδυμένα με διάφορες επικαλύψεις εσωτερικά και εξωτερικά.
Τα σπίτια έχουν εσωτερικές διαστάσεις 3 x 4 m. Καθένα διαθέτει παράθυρο και πόρτα. Όλα τα σπίτα υπόκεινται στις ίδιες εξωτερικές κλιματολογικές συνθήκες και την ίδια τιμή U (συντελεστής θερμοπερατότητας), ενω παράλληλα έγινε επιλογή σύγχρονων προϊόντων, που διατίθενται στην αγορά, για την κάλυψη των πιθανών μεθόδων κατασκευής που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι κατασκευαστές. 
Výskumný park Viva na stavebné materiály

Ανάλυση δεδομένων

Η συλλογή δεδομένων από μεμονωμένες κατασκευές είναι ανώνυμη. Τα παραγόμενα δεδομένα αποστέλλονται σε εξωτερικούς συνεργάτες (το Τεχνικό Πανεπιστήμιο Pinkafeld, το Αυστριακό Ινστιτούτο Υγιεινών και Οικολογικών Κτιρίων και την Ιατρική Σχολή στη Βιέννη), όπου στη συνέχεια αξιολογούνται. Ο αντίκτυπός τους στην υγεία και την άνεση διαβίωσης αξιολογείται επίσης. Περισσότερες από 30 χιλιάδες διαφορετικές μετρήσεις συλλέγονται για μία κατασκευή ανά εβδομάδα.

Výskumný park Viva_meranie dát

Ερευνητικά δεδομένα

Στο πλαίσιο της ανάλυσης ποιότητας του εσωτερικού αέρα, οι μεμονωμένες παράμετροι εξετάζονται από ιατρική άποψη: εσωτερικό κλίμα, ιόντα αέρα, ΠΟΕ (Πτητικές Οργανικές Ενώσεις – VOC: Volatile Organic Compounds), θόρυβος, οσμή. Αναλύονται αλλεργικές αντιδράσεις, κόπωση, άγχος ή ποιότητα ύπνου. Μετρώνται επίσης : η εξοικονόμηση ενέργειας, η συσσώρευση, οι αποκλίσεις θερμοκρασίας, οι εποχιακές μεταβολές, οι ιδιότητες απορρόφησης και διαπερατότητας ατμού των δομικών υλικών.

Πρακτικά αποτελέσματα

Letné horúčavy a zateplenie
Θερινή ζέστη

Γνωρίζετε πώς να αντιμετωπίσετε τον θερινή ζέστη; Το κρύο διατηρείται καλύτερα και περισσότερο σε θερμικά μονωμένα σπίτια.

Περισσότερα
Zateplenie udržiava teplo v zime
Κρύο κατά τη διάρκεια του χειμώνα

Τι θα συμβεί εάν η θέρμανση κατά τη διάρκεια των χειμερινών ημερών δεν υπάρχει; Ανακαλύψτε ποιοι τύποι σπιτιών κατόρθωσαν να διατηρήσουν τη ζεστασιά μεγαλύτερο

Περισσότερα
Vlhkosť v interiéri
Υγρασία στους εσωτερικούς χώρους

Η υγρασία του αέρα στο εσωτερικό πρέπει να κυμαίνεται από 40 έως 60%. Πώς τα διαφορετικά δομικά υλικά επηρεάζουν τη διατήρηση αυτής της υγρασίας;

Περισσότερα
Výskumné domy VivaPark
Σύγκριση σπιτιών

Διαφορετικοί τύποι κατασκευών και υλικών και η επίδρασή τους στην υγεία και την άνεσή μας. Μάθετε πώς να οικοδομήσουμε ένα υγιές σπίτι.

Περισσότερα

Πώς κατασκευάζετε ένα υγιές σπίτι;

Η μέθοδος κατασκευής και η ποιότητα των χρησιμοποιούμενων υλικών έχουν βασική επίδραση στην ανθρώπινη υγεία και την ποιότητα ζωής. Τα αποτελέσματα των μετρήσεων από το ερευνητικό πάρκο μπορούν να συνοψιστούν σε τρία βασικά σημεία:

1. Πρώτα η Θερμομόνωση

Ένα καλά μονωμένο σπίτι φέρει πολλά πλεονεκτήματα. Εκτός από την εξοικονόμηση ενέργειας, επιτυγχάνει καλύτερη απόδοση σε άλλες φυσικές παραμέτρους και εξασφαλίζει θερμική άνεση στους κατοίκους της.

  • Πώς συμπεριφέρονται διαφορετικές δομές σε περίπτωση θερμικής αστοχίας;
  • Θέλετε να εξασφαλίσετε μία ευχάριστη δροσιά κατά τη θερινή ζέστη;
  • Ποιο σπίτι θα διατηρήσει μια ευχάριστη ζεστασιά κατά τη διάρκεια του χειμώνα;
Zateplenie domu

2. Συμπαγείς κατασκευές 

Masívna konštrukcia
Κατά τη διάρκεια όλων των μετρήσεων στο ερευνητικό πάρκο, τα καλύτερα αποτελέσματα επιτεύχθηκαν από τις συμπαγείς θερμομονωτικές κατασκευές.

Τα συμπαγή υλικά, όπως το σκυρόδεμα, τα παραδοσιακά τούβλα, το υψηλής πυκνότητας ξύλο, εκδηλώνουν μεγαλύτερη ικανότητα συσσώρευσης. Το χειμώνα, μπορούν να διατηρούν καλύτερα τη ζέστη και το καλοκαίρι, αν συνδυαστούν με τη θερμομόνωση, ο εσωτερικός χώρος δεν υπερθερμαίνεται.

  • Ο συνδυασμός τούβλου και σοβά είναι η καλύτερη επιλογή για να επιτευχθεί ένα βέλτιστο κλίμα στο εσωτερικό
  • Ο συνδυασμός σκυροδέματος και σοβά εξασφαλίζει καλές ακουστικές ιδιότητες και αποτρέπει τη δημιουργία αιθαλομίχλης
  • Το συμπαγές ξύλο δημιουργεί καλές ακουστικές συνθήκες στο δωμάτιο και ρυθμίζει το εσωτερικό κλίμα

3. Οι τιμές του εσωτερικού μετράνε

Μερικές φορές, ο σωστός εξαερισμός και η θέρμανση δεν επαρκούν για τη διατήρηση της βέλτιστης υγρασίας. Οι σοβατισμένες τοιχοποιίες καλύπτουν μια μεγάλη περιοχή που, αν τα υλικά είναι σωστά επιλεγμένα, βοηθούν στη ρύθμιση της υγρασίας στο εσωτερικό χωρίς μεγάλες αποκλίσεις.

Όλα εξαρτώνται από την ικανότητα του υλικού να απορροφά την παραμένουσα υγρασία και να την επιστρέφει σε περίπτωση ανεπαρκούς υγρασίας.

Ο σοβάς εσωτερικού χώρου Baumit Klima με πάχος των 2 cm συμβάλλει σημαντικά στη ρύθμιση της εσωτερικής υγρασίας του αέρα και μειώνει το επίπεδο εμφάνισης επιβλαβών οργανισμων για την υγεία μας. Οι άνθρωποι αισθάνονται καλύτερα εάν η υγρασία του αέρα κυμαίνεται από 40 έως 60%.

Kvalitné vnútorné materiály